torstai 2. huhtikuuta 2015

Salaliittoteorioista!



   Kannatan vaihtoehtoisia medioita ja pidän monia "salaliittoteorioita" todennäköisinä. Uskon että maailmassa on olemassa raha- ja valtaeliitti joka toimii pitkälti salassa. Valtaeliitti on myös muodostanut historian kuluessa omia liittoumiaan ja salaseurojaan. Mielestäni nämä näkemykset eivät ole skitsofrenista vainoharhaa, vaan pitkälti tervettä skeptisyyttä valtaapitäviä kohtaan. En usko siihen että vallassa olevat tahot ajattelevat kansalaisten parasta. Valtaapitävillä on tapana toimia niin että he varmistamat ensimmäiseksi oman asemansa. Tämän asian voi havaita helposti lukemalla historiaa. Ja sama kehitys koskee myös niitä ”demokratioita” joissa elämme. Ja en usko että moniakaan noista asioista saa selville valtavirtamedian parista. Valtavirtamediat kun ovat usein poliittisesti puolueellisia ja voittoa tavoittelevien yksityisten tahojen omistuksessa.

Mutta kun tutkii netissä salaliittoteorioita ja vaihtoehtoisia näkemyksiä maailmanpolitiikasta ja historiasta, joutuu helposti paranoian ja suoranaisen fiktion ja valheiden pariin. Usein huomaan itsekin päätyväni lukemaan jotain täysin sekopäisiä teorioita. Olen tosin oppinut tunnistamaan jo rajat todennäköisten faktojen ja fantasian välillä. Annan seuraavaksi esimerkin eräästä laajalle levinneestä ja yleisestä, virheellisestä ja järjettömästä salaliittoteoriasta. Kutsun sitä vaikka tässä ”yliluonnolliseksi juutalaissalaliitoksi”. Tai voisi sitä sanoa suoraan natsienkin teoriaksi.

”Yliluonnollinen Juutalaissalaliittoteoria” alkaa monesti ihan todellisesta tilanteesta. Alkuasetelma on vaikka se että ”suurilla pankeilla on liikaa valtaa”. Mutta sitten teorian kannattaja lähtee omille teilleen ja kehittää fantastisen narratiivin. Hänen mukaansa pankit ovat kaikki loppujen lopuksi juutalaisten hallussa. Sitten teoreetikko väittää että samat juutalaiset hallitsevat pankkien kautta koko maailmantaloutta ja lähes kaikkia valtioita ja salaliiton tavoitteena on yksi maailmanhallitus eli New World Order. Ja kun pelkkä pankkien valta ei teoreetikolle riitä, niin alkaa hän väittää että ”juutalaiset” käyttävät valtansa lujittamiseen myös salaseuroja, kuten Illuminatia. Ja tässä kohtaa siirrytään yliluonnollisen puolelle. Teoreetikko väittää että ”juutalaisten” valta on peräisin yliluonnollisesta lähteestä, kuten avaruusolennoilta tai itse Saatanalta. Tämä on tietenkin myös puhdasta natsismia. Hitler ja natsit käyttivät propagandassaan perusteena juuri ideaa ”juutalaisesta Illuminatista”. Tosin nykyiset teoreetikot kieltävät olevansa natseja tai antisemitistejä. He väittävät olevansa vain ”anti-siionisteja”.

Perusteena tuon teorian kannattaja käyttää joukkoa hyvin epäilyttäviä, mutta selkeitä ja ideologisia lähteitä. Lähteenä voi toimia niin myytti, uskonnolliset tekstit tai toisten samanmielisten väitteet. Monesti paljastuukin että järjettömien ja perusteettomien salaliittoteoreetikoiden väitteet ovat peräisin heiltä itseltään; he luovat niin oman piirinsä ja käyttävät lähteinä vain toisiaan. Tai räikeimmissä tapauksissa lähteitä ei anneta lainkaan ja omat mielipiteet esitetään kiistämättöminä faktoina.

Kaikki vastaväitteet valheellinen teoreetikko tyrmää osana vastustamaansa salaliittoa. Jos vastustat esimerkiksi juutalaissalaliittoteorian kannattajan väitteitä, olet itse osa salaliittoa ja todennäköisesti New World Orderin palkkaama disinformaatioagentti.Teoreetikko on äärimmäisen subjektiivinen eikä edes piittaa toisten esittämistä argumenteista. Ne ovat hänen silmissään vain osa jotain pahaa agendaa, pahimmassa tapauksessa peräisin suoraan Saatanalta. Eipä ole ihme että hulluimmat salaliittoteoriat löytyvätkin USA:n fundamentalistikristittyjen tai muiden fanaatikkojen ylläpitämiltä nettisivuilta. Lähes uskonnollinen vakaumus on osa hullun teoreetikon profiilia. Hän uskoo että vain hän ja hänen kanssaan tismalleen samaa mieltä olevat ovat osa valittua joukkoa joka tietää perimmäisen totuuden aivan kaikesta. Hän on ”primus inter pares”, parhain joukostaan. Hän uskoo olevansa Totuuden puolesta taistelva sankari. Tämä ajatus on tietenkin pohjimmiltaan äärimmäistä narsismia ja egoismia.

Miten sitten välttää valheelliset ja järjettömät teoriat? Tähän on tärkein vastaus on lähdekritiikkki. Jos huomaat olevasi sivulla joka ilmoittaa vain muutamia, epäselviä tai voimakkaan ideologisia lähteitä, olet todennäköisesti löytänyt jotain sellaista jonka todellisuus on kyseenalaista. Jos sivustolla viitataan vain muutamaan samankaltaiseen nettisivuun, ei siihen ole syytä luottaa. Luotettavan tiedon tunnistaa siitä että sitä kannattavat ihmiset joilla ei ole ideologista yhteyttä toisiinsa. Luotettava tieto on sellaista jota kannattavat myös näkemyksiltään erilaiset ihmiset.

Miksi järjettömyys kuitenkin leviää netissä ja vaihtoehtomedioissa? Koska me haluamme uskoa siihen. Me haluamme että maailma toteuttaa oman ideologiamme ja ”totuutemme” lakeja. Me haluamme että kaikki on ennustettavissa. Haluamme nähdä maailman koneena joka toimii tietyllä tapaa. Ja haluamme erottaa pahat hyvistä. Ihminen haluaa luoda itselleen vihollisen. Ihminen haluaa luoda itselleen Paholaisen. Kenties ihminen haluaa uskoa siihen jopa vahvemmin kuin Jumalaan. Ja se mitä helpommin pahan löytää, sitä parempi. Jonkin tietyn tahon syyttäminen kaikesta pahasta on helpottavaa. Silloin ei täydy ajatella juuri lainkaan.

Tähän loppuun listaan joukon niitä valtavirtamedian ulkopuolisia sivustoja joita pidän luotettavina. Tietenkin myös tämän tekstin lukijan tulee arvioida lähteet itse, enkä nyt väitä tarjoavani jotain totuutta. Mutta voin tarjota jotain joka on mielestäni sinne päin.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti