maanantai 23. maaliskuuta 2015

Älä unohda!



Muisti on monessa mielessä se joka määrittää meitä. Luomme itsestämme kuvan itsellemme ja muille nimenomaan muistojen kautta. Ihminen ei voi erottaa itseään kokemastaan elämästä ja tapahtumista. Ne muokkaavat aina jollain tavalla persoonaa. Muistaminen on ainoa tapa oppia. Ja dementiasta kärsivistä ihmisistä voimme nähdä mitä tapahtuu kuin muisti rapaantuu ja heikkenee ratkaisevasti. Tämän kaiken vuoksi muistaminen on tärkeä asia. Ja sen vuoksi on pelottavaa että elämme aikana jonka yksi määrittävä piirre on kollektiivinen unohtaminen ja dementia. Tärkeiden asioiden unohtaminen ei koske vain vanhuksia, vaan meitä kaikkia. Mutta toisin kuin dementikot, me muut voimme valita joko muistamisen tai unohtamisen. Ikävän usein ihmiset valitsevat unohtamisen.

Mitä tarkoitan tarkalleen ottaen tuolla? Tarkoitan sitä että maailmamme on kehittymässä yhä vähemmän muistamista vaativaksi ja käsitys historiasta yhä häilyvämmäksi. Maailmassa jossa vastauksiksi kysymyksiin hyväksytään Wikipedia-artikkelien yksittäiset lauseet tai hakukoneen ensimmäiset tulokset, ei ole sijaa todelliselle muistamiselle ja tiedolle. Muistamisen ja historian sijaan keskitytään juuri nyt saatavilla olevaan yksinkertaistettuun informaatioon jonka lähteitä ei tarkasteta. Tämä luo tilanteen jossa menneisyys hahmottuu parhaiten markkinoidun tiedon perusteella. Markkinatalouden menestyvät brändit määrittelevät myös käsitystämme koko ihmiskunnan historiasta.

Kulttuuri on myös yhä lyhytjänteisempää. Jotta tieto menisi kaupauksi, täytyy sen olla pakattu niin että ihmiseltä menee vain pieni hetki sen lukemiseen. Tämä tappaa analyyttisyyden ja tarkkuuden. Tilalle tulee pikaruokatason populismia ja räikeää yksinkertaistamista. Simppeleimmät teoriat pärjäävät parhaiten. Ongelma on siinä että usein asiat eivät vain ole yksinkertaisia. Etenkään nykyisessä globaalissa maailmassa jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Syy- ja seuraussuhteet ovat modernissa maailmassa paljon monimutkaisempia kuin ennen johtuen vaikuttavien osapuolten ja tahojen määrästä ja monimuotoisuudesta. Tälläistä maailmaa ei voi ratkoa tai selittää lyhyesti tai yksinkertaisesti. Juuri kun tarvitsisimme monipuolista analyysia, saamme kuitenkin vain lapsekkaan simppeleitä, populistisia selityksiä. Eipä ole mikään ihme jos nykyisessä maailmassa menestyvät räikeää populismia käyttävät liikkeet ja ryhmittymät. Parhaiten asioita yksinkertaistavat fundamentalistit. Heillä on tarjota lyhyet vastaukset lähes kaikkiin kysymyksiin. Samalla he unohtavat tarkoituksella kaikki maailman eri sävyt. Fundamentalistin retoriikka hylkää aidon muistamisen ja ottaa sen tilalle narratiivin joka perustuu yhteen, yksinkertaiseen lähteeseen. Ja se on menestyksekäs temppu parin minuutin youtube-videoihin ja yhden sivun juttuihin tottuneessa pikatieto-yhteiskunnassa jonka jäsenillä ei ole aikaa ja mahdollisuuksia perehtyä asioihin.

Lähestymme pian aikaa jolloin muistimme ovat täysin tyhjät suuremmista kokonaisuuksista. Unohtaminen johtaa myös kokonaisuuksien hahmottamisen vaikeuteen. Kun ei osata nähdä enää syy- ja seuraussuhteita, ei voida kunnolla nähdä kokonaisuutta. Tai sitten kokonaisuuksia aletaan nähdä siellä missä niitä ei ole. Virheellinen populistinen tieto rakentaa yhteyksiä asioiden välillä vaikkei niitä olisi.  Sen hyväksyminen johtuu kyvyttömyydestä muistaa. Ihmistä joka ei muista maailmansa historiaa, on helppo huijata. Hänelle voidaan syöttää täysin valheellisia kertomuksia, aivan kuin pikkulapselle.

Unohtaminen luo myös mahdollisuuden tehokkaalle vallankäytölle. Media, jonka nopeasti saatavilla olevaa populistista ja yksinkertaistettua tietoa pidämme totena, on pienen raha- ja valtaeliitin omistuksessa. Tämän vuoksi tuo eliitti voi käyttää mittavaa valtaa sen suhteen mitä pidetään laajalti totuutena. On naiivia kuvitella että eliittiä kiinnostaisi ihmisten valistaminen oikealla tiedolla. Sitä kiinnostaa vain se että ihmiset uskovat tietoa joka vahvistaa eliitin asemaa. Tämän vuoksi modernin kapitalismin ja valtarakenteiden vastustajat on ajettu marginaaliin. Kyse ei ole siitä että vastarintaa ylläpitävien tieto olisi jotenkin perusteetonta tai virheellistä. Kyse on siitä että tieto ei sovi yhteen valtaeliitin kauppaaman ”totuuden” kanssa. Mutta kun alkaa oikeasti paneutua historiaan, menettää uskonsa tuohon ”totuuteen”. Sen lähtökohdat paljastuvat valheellisiksi ja puolueellisiksi. Valtavirtaan kuuluvissa historiallisissa narratiiveissa on useita sitkeitä myyttejä.

Myytit ovat massiivisia. Yksi keskeisin niistä on näkemys länsimaiden erityislaatuisuudesta ja ylivertaisuudesta. Meille kaupataan kertomusta jonka mukaan länsimainen sivilisaatio on johtanut valistuneisuutta, ihmisoikeuksien leviämistä ja oikeudenmukaisuutta. Tuo kertomus unohtaa totuudet kaikista kansanmurhista, rotusorrosta, imperialismista ja fasismista joita länsimaat ovat historiansa aikana toteuttanut. Vaikka kertomukseen kuuluukin syyllisyydentunto esimerkiksi natsismista, nähdään se vain poikkeuksena jolla ei ollut mitään tekemistä ”oikean” länsimaalaisuuden kanssa. Tosin natsismin ja fasismin hirveydet perustuivat juuri siihen edistysajatteluun ja tieteelliseen maailmankuvaan joka oli 1800-luvulla syntynyt. Tuon maailmankuvan mukaan ihmiskunnan kehitystä tuli ohjata rotuoppien ja sosiaalidarwinismin teorioiden mukaan. Samalla myytillä perusteltiin myös yrityksiä hävittää ”primitiiviset” kulttuurit imperialismin keinoin. Nykyään myytti elää esimerkiksi käsityksenä USA:n erityisasemasta ”vapaan maailman johtajana” ja siinä kuinka länsimaat voivat toimia yleensäkin maailmanpoliiseina. Sama näkemys tuomitsee muut maailman maat lähes barbaarisiksi ja takapajuisiksi ”kehitysmaiksi” joiden ainoana mahdollisuutena on tulla osaksi kapitalistista järjestelmää.

Toinen myytti, jonka valheellisuuden olemme unohtaneet ja kieltäneet, on patriarkaalisuuden myytti. Sen mukaan maailmankaikkeuden ihanne on valkoinen, eurooppalainen mies jolla on syntymästään lähtien oikeus dominointiin ja valtaan. Tosin viime vuosikymmeninä on myös naisille annettu mahdollisuus saavuttaa asema muita sortavana, sadistisena yksilönä. Feminismi on epäonnistunut ja siitä on tullut yhä enemmän vain keino jolla naiset sopeutetaan patriarkaalisiin ihanteisiin vallasta ja omistamisesta. Tässä kohtaa kieltäydytään näkemästä sitä että patriarkaalisuuden ydin on valtahierarkioissa. Patriarkaalisuus voi tuhota luonnollisen naisellisuuden ja naamioitua”sukupuolineutraaliudeksi”, jonka todellisena ideana on tehdä kaikista samanlaisia ja yhdenmukaisia yksilöitä joiden tärkeimpänä tehtävänä on toimia osana markkinataloutta. Sukupuolineutraalius patriarkaalisessa kapitalismissa johtaa vain arvojen koventumiseen ja maskuliinisuuden korostamiseen.

Näiden asioiden vuoksi meidän kaikkien pitäisi keskittyä muistamiseen ja unohtamisen estämiseen. Hyvä asia on se että jokaisella on mahdollisuus siihen. Suomessa on julkisia kirjastoja ja internetistä saa myös asiallista tietoa historiasta ja maailmasta. Tämä kaikki edellyttää kuitenkin oma-aloitteisuutta. Et voi luottaa massamediaan tai muiden mielipiteisiin. Sinulla on oma ajattelukykysi ja järkesi. Ole skeptinen ja analysoi. Muista ja toimi sen mukaan. Jos me kaikki toimimme niin, voimme pelastaa vaikka koko maailman.

2 kommenttia:

  1. "Tosin natsismin ja fasismin hirveydet perustuivat juuri siihen edistysajatteluun ja tieteelliseen maailmankuvaan joka oli 1800-luvulla syntynyt. Tuon maailmankuvan mukaan ihmiskunnan kehitystä tuli ohjata rotuoppien ja sosiaalidarwinismin teorioiden mukaan." Jee, on näköjään joku toinenkin, joka muistuttaa ihmisiä tästä.:) Toden totta, olemme unohtaneet paljon. Tai ehkä kieltäydymme ymmärtämästä ja näkemästä?

    "Tosin viime vuosikymmeninä on myös naisille annettu mahdollisuus saavuttaa asema muita sortavana, sadistisena yksilönä. Feminismi on epäonnistunut ja siitä on tullut yhä enemmän vain keino jolla naiset sopeutetaan patriarkaalisiin ihanteisiin vallasta ja omistamisesta." Sen sijaan tämä vähän särähtää.;) Aina, kun kuulen puhuttavan naisista sellaisina ja tällaisina, haluaisin kysyä, mikä on mielestäsi ihminen? Millainen on ihminen? Ja sopiiko käsitys naisesta kuvaasi ihmisestä? Jos ei, eikö nainen ole ihminen?

    Käsitys naisten luontaisesta hyvyydestä verrattuna patriarkaattiin resonoi minun mielessäni joko ylistämällä alistamisen tai naiserityisen feminismin retoriikkaan. Itselleni queer-feministinä ei ole mitään sellaista asiaa kuin luonnollinen naisellisuus. Luonnollinen naisellisuus on sukupuolieroja korostavaa, essentialistista käsitemaailmaa, jossa mies ja nainen näyttäytyvät toistensa vastakohtina. Minun näkemyksissäni naiset eivät ole luonnostaan sen parempia kuin miehet. Yhteiskunnassa vallitsee erilaisia poliittisia suuntauksia ja käsityksiä sukupuolesta, mutta todellisuudessa naiset ovat aina käyttäneet valtaa, jos heillä on sitä ollut. Vaikkapa sitten valtaa lapsiin ja palvelusväkeen nähden. Nykyään naisten vain on mahdollista laajemmassa mittakaavassa kohota julkisiin, hallitseviin asemiin.

    Naisten maskuliinisuus on yksi asia, mitä ei sopisi unohtaa, mutta mikä on unohdettu johtuen vallitsevista ihanteista.;) Toki miesten feminiinisyys on yhtä lailla marginalisoitu juttu, josta ei oikein tohdita puhua. Tai sitten niputetaan ihanteista poikkeavat yksilöt seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kategoriaan, mikä tietty pitää monesti paikkansa, mutta ei läheskään kaikkien kohdalla.:) http://paperiajamustetta.blogspot.fi/2015/09/miehena-elaneet-naiset.html

    VastaaPoista
  2. Ensinnäkin, kiitos kommentista.

    Ajattelen että ihmisessä on feminiinejä ja maskuliinisiä puolia. Sukupuoli ei ole omasta mielestäni vain sosiaalinen konstruktio, vaan biologian ja psyykkisten piirteiden summa. Toki ympäristö ja vallitseva kulttuuri vaikuttavat sukupuoleen ja etenkin siihen liitettäviin ihanteisiin, mutta uskon että on olemassa "luonnollinenkin" sukupuolispektri ja identiteetti. Suurin osa ihmisistä on spektrin jommankinkumman pään puolella melko selvästi maskuliinisia tai feminiinisiä. Toki on transgendereitä ja agendereitä, jotka ovat spektrin keskikohdalla. Mutta valtaosa ihmisistä toteuttaa biologisen sukupuolensa piirteitä ja rakentaa senmukaisen identiteetin. Tämä on ohjannut myös yhteiskuntien kehitystä

    Mielestäni queer-teorioiden ongelma on juuri se että ne kieltävät väkisin kaiken luonnollisen sukupuolisuuden ja usein vain ideologisista syistä. Ihminen ei ole syntyessään vailla sukupuolta. Ihmiset syntyvät biologisesti miehiksi, naisiksi tai muunsukupuolisiksi ja tämä vaikuttaa ratkaisevasti myös identiteettiin. Käsittääkseni tästä on myös ihan tieteellistäkin todistusaineistoa. Ihmisellä on alusta lähtien sukupuoli, jota ei voi muuttaa ratkaisevasti.

    Tietenkin tässä kohtaa pitää muistaa että sukupuolisuus on myös vaihteleva asia ja siihen liitetyt piirteet ovat huomattavilta osin myös kulttuurisidonnaisia. Mutta on joitakin piirteitä, jotka ovat keskeisesti maskuliinisia ja feminiinejä.

    Matriarkaalisia yhteiskuntia on ollut hyvin vähän historian aikana, mikä kertoo siitä että vallankäyttö on ollut useimmiten miesten etuoikeus. Ja olen sitä mieltä että siihen vaikuttavat myös biologiset sukupuolisuuden piirteet. Jos asia olisi niin että naiset olisivat yhtä taipuvaisia vallankäyttöön kuin miehet, olisi historia erilainen; vääjäämättä olisi syntynyt useampia matriarkaalisia yhteiskuntia, joihin olisi kuulunut väkivalta vallankäytön muotona samoin kuin patriarkaatteihin.

    VastaaPoista