keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Aktiivinen vai passiivinen?


Ihmiskunnan historia on aiemminkin syklistä kuin lineaarista. Samat asiat, hiukan eri muodoissa, toistuvat uudestaan ja uudestaan. Ja ikävä kyllä tämä koskee myös sotia ja kriisejä. Ja nyt elämme kai sitten uuden kaaoksen ajan alkuvaiheita. Kaikki hajaannuksen merkit ovat ilmassa. Se huima taloudellinen ja sosiaalinen kasvu, joka koettiin Euroopassa viime vuosisadan lopulla, on ajautunut päätökseensä. Mikään kasvu ei voi jatkua loputtomiin. Ja nyt jo ollaan saavuttamassa maapallon kantokyvyn ehdottomia rajoja.

Vaikka merkit ovat ilmassa, uskottelevat monet edelleen itselleen että kaikki tulee vaan jatkumaan enemmän tai vähemmän samoin. Eli että ihminen tulee tavalliseen tapaan tekemään työtään, kuluttamaan ja elämään. Lehtien otsikot ovat täynnä pääasiassa vauraalle porvaristolle suunnattuja lifestyle-vinkkejä ja kulutusneuvoja. Ihmisiä kannustetaan tekemään päätöksiä jotka perustuvat oletukseen nykyisen ajan ikuisuudesta. Oletetaan että liberaali kapitalismi jatkaa voittokulkuaan aina pitkälle oman sukupolveni eläkepäiville saakka. Kaikki nykyiset ongelmat ovat vain pientä heilahtelua, joka kyllä loppuu kun me kaikki vaan olemme kunnon kansalaisia ja kuluttajia. Kun siirrämme vastuun "asiantuntijoille" ja markkinavoimille, olemme turvassa.

Mutta mitä sitten kun p*ska osuu tuulettimeen? Tai kun huomataan että yhteiskunta ei enää jaakaan ihmisille sosiaaliturvaa, ilmaista terveydenhoitoa ja koulutusta? Tai kun moderni infrastruktuuri ei enää toimi ja ruoka loppuu kaupoista? Tai kun kaduilla alkaa liikkua vihamielisiä tyyppejä aseiden kanssa? Tai kun alkaa täysi sota? Loputtomiin ei voi teeskennellä kaiken olevan hyvin ja normaalisti.

Totuus on että, meidän länsimainen utopiamme on kovaa vauhtia sortumassa. Eikä tässä auta enää se, että äänestää sitä liberaalia vasemmistolaista, joka lupaa kaikille kaikkea kivaa ja enemmän. Eikä auta sekään että äänestää rajua oikeistopopulistia joka lupaa tuoda "vanhat hyvät ajat" takaisin ja antaa pahiksille turpaan. 
On kyse isommista asioista. Maailmassa on päässeet vapaaksi todella pelottavat voimat. Samat voimat jotka auttoivat aikoinaan valtaan natsit ja fasistit. Samat voimat jotka ajoivat Ranskan vallankumouksen terrorin aikaan ja hukuttivat Venäjän stalinismin verilöylyyn. On parasta pitää hatustaan kiinni, koska meno alkaa mennä hurjaksi. Maailma ei tule menemään totuttuun suuntaan. Ja kuten on kuluneen vuoden aikana nähty Ranskassa, Saksassa ja Turkissa, eivät ikävät asiat tapahdu enää vain "siellä jossain". Ne rikkovat nyt myös meidän eurooppalaistenkin mielet ja elämät. 

Mikä siis neuvoksi? 
Jokaisen tulee ottaa vastuu omista tekemisistään. Kuten Gil-Scott Heron sanoi:"the revolution will put you in the driver's seat". Kun perinteinen yhteiskuntarauha alkaa särkyä ja tilalle tulevat vallankumoukselliset, muutoksen ajat, pitää jokaisen miettiä paikkaansa. Vaikka valtavirtamedia ja koulut kehottaisivatkin passiivisuuteen ja olemaan väritön, äänetön "tolkun ihminen". Kun alkaa oikea taistelu siitä kelle tulevaisuus maailmassa kuuluu, on jokaisen paikalla merkitys. Kaikilla päätöksillä on merkitystä. Kaikkien on valittava tiensä. Tällä hetkellä vaihtoehtoja vaikuttaa karkeasti sanottuna olla kaksi; passiivisuus tai aktiivisuus. 

Passiivisuus tarkoittaa sitä että jatkaa kuten aina ennenkin. Uskoo valtakulttuurin unen ja olettaa että jos vain tekee työnsä kunnolla, niin saa palasen porvarillisesta unelmasta. Passiivinen ihminen tekee niin kuin hänen odotetaan tekevän. Hän omaksuu orjamentaliteetin ja elää elämänsä uskoen ympäristönsä määritelmät oikeasta ja väärästä. Mutta kun valtakulttuuri ja vallalla olevat olosuhteet järkkyvät, on passiivinen kunnon kansalainen pulassa. Hän on silloin koditon ja avuton. Ja usein passiivisten ihmisten muodikkaan ja valtavirtaisen kuoren alta paljastuu sieluttomuus ja oman Itsen täydellinen poissaolo.

Aktiivisuus tarkoittaa vallankumouksellisuutta ja sitä että pysyy lojaalina Itselleen. Silloinkin kun ihmiset ympärillä sylkevät päälle ja pitävät hulluna. Aktiivinen ihminen kieltäytyy uskomasta asioita vain sen vuoksi että auktoriteetit niin vaativat. Aktiivinen/vallankumouksellinen ihminen muodostaa itse käsityksensä oikeasta ja väärästä ja toimii sen mukaan. Aktiivinen ihminen ei välitä laeista jos ne eivät ole hänen oman etunsa mukaisia. Aktiivinen elää tietäen sen ettei auktoriteetteihin ja yhteiskuntaan tule tukeutua liikaa. Aktiivinen ihminen ei ole kuuliainen valtioille, uskonnoille tai poliittisille puolueille. Aktiiviset ihmiset ovat niitä jotka selviävät parhaiten vallankumouksellisten muutosten läpi. 

Pysy siis kuuliaisena itsellesi sekavina aikoina. Ja tee mitä täytyy tehdä, vaikkei se olisi helpoin ratkaisu. Äläkä anna tilaa orjamentaliteetille ja hylkää ideaalejasi vain sen vuoksi koska ne ovat epämuodikkaita tai eivät edusta massan mielipiteitä. Usein aidon itsenäisiä ja aktiivisia ihmisiä inhotaan passiivisen enemmistön taholta. Passiiviset ihmiset näkevät aktiivisissa sen mitä kadehtivat eniten; voimakkaan Itsen ja tahdon, joka ei vain noudata massan halpaa moralismia. Passiivisten ihmisten pseudopsykologia haukkuu aktiivisia "narsisteiksi", "egoisteiksi" ja "itsekkäiksi". Mutta kun vaikeat ajat koittavat, on selvää kuka voittaa. 


Linkki aiheeseen liittyen:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti